Podologie

Wordt mijn behandeling vergoed?

Podologie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet (denk hierbij aan knie-, heup- of rugklachten).

voorkomende klachten:

  • standafwijkingen aan voeten
  • specifieke voetproblemen bij kinderen
  • Klachten bij Diabetes Mellitus en Reuma
  • Problemen elders in het lichaam veroorzaakt door een afwijkende voetstand of looppatroon (knie,heup en/of rug)
BEL 0174-23 73 76

Afspraak maken

Beenverschil

Laat uw klachten verhelpen door een podoloog

Bij de meeste mensen zijn de benen even lang of is er een lengteverschil van enkele (onopvallende) millimeters. Toch kan het ook voorkomen dat het ene been duidelijk langer is dan het andere been, ofwel dat er sprake is van een beenlengteverschil. Een beenlengteverschil zorgt niet alleen voor een ongelijk looppatroon, maar ook voor enkele vervelende gezondheidsklachten. Welke klachten dit zijn en hoe u deze klachten kunt verhelpen, leest u op deze pagina.

De klachten van een beenlengteverschil


Mensen met een klein beenlengteverschil hebben vaak geen klachten. Het lichaam corrigeert zelf de scheefstand van het been, wat betekent dat u naast een ongelijk looppatroon geen vervelende klachten ervaart. Is het beenlengteverschil echter groter, dan kan dit wel voor vervelende klachten zorgen. Ten eerste zakt het bekken scheef, waardoor de wervelkolom in een zijwaartse kromming komt te staan. De onbalans van de wervelkolom zorgt weer voor extra aanspanning van de rugspieren, waardoor u pijn in de onderrug, de schouders, de nek en zelfs het hoofd kunt ontwikkelen. Deze pijnklachten kunnen zo erg worden, dat u niet meer goed kunt lopen of zelfs moeite hebt om de dagelijkse activiteiten te ondernemen.

Beenlengteverschil? Ga naar een gespecialiseerd podoloog


Bij een relatief klein beenlengteverschil zal het lichaam zichzelf hierop aanpassen, wat betekent dat er geen behandeling nodig is. Is het beenlengteverschil echter groter, dan is het aanpassingsvermogen van het lichaam niet voldoende om het beenlengteverschil op te heffen. Dit betekent dat u te maken krijgt met bovenstaande klachten, die wel behandeld moeten worden.

Afhankelijk van de grootte van het verschil tussen de benen en de klachten van het beenlengteverschil, wordt er doorgaans gestart met een behandeling met hakverhoging en/of een podotherapeutische zool. Is er sprake van een beenlengteverschil van 1 tot 1,5 centimeter, dan wordt er gekozen voor het gebruik van een podotherapeutische zool in de schoen. Is het beenlengteverschil groter dan 1,5 centimeter, dan is dit niet voldoende om de klachten te laten verdwijnen. In dit geval wordt er onder de schoen een hakverhoging gemaakt, waardoor het beenlengteverschil gecompenseerd wordt. Uw therapeut zal u adviseren over de hoogte van de compensatie die u onder uw schoen nodig heeft.

Meer weten over een beenlengteverschil en de behandeling van onze podologen bij dit lichamelijke probleem? Neem dan contact met ons op, want wij helpen u graag door al uw vragen te beantwoorden.

Wilt u op de hoogte blijven schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief?

Ongeldige invoer
Back to top button